Solens strålar påverkar oss

25.06.2015 08:26

Solen strålar och påverkar oss

Just nu håller jag på att studera vågutbredning och stötte helt oförhappandes på ett annat mycket hett diskussionsämne som jag gärna delar med mig av under studiernas gång.

 

Att solen påverkar oss här på jorden och våra radiokommunikationer har väl ingen radioamatör gått förbi idag.

Men visste ni att jorden är inne i sin kallaste period nu?

Enligt källan Science varierar jordens klimat enormt mycket. Under de senaste 500 årmiljonerna har temperaturen åkt berg- och dalbana vilket har haft stora effekter på djur och växter.

De varmaste perioderna inträffade i början av ordovictum för 485 miljoner år sedan, under andra halvan av perm för drygt 250 miljoner år sedan och under yngre krita för knappt 100 miljoner år sedan.

Den kallaste perioden kan ha inträffat i skiftet mellan ordovicium och silur för 445 miljoner år sedan och i skiftet mellan karbon och perm för 300 miljoner år sedan. Även vår nuvarande tidsålder hör till en av de kallaste i planetens historia.

Vi kan alltså förvänta oss varmare klimat vartefter generationerna avlöser varandra oavsett om vi slutar bränna fossila bränslen eller ej.

Avslutningsvis påverkas jordens klimat inte enbart av koldioxid och andra växthusgaser. En ny studie visar att syrehalten i atmosfären har stor betydelse för temperaturerna. Detta trots att syre inte är en växthusgas.

 

Växthusgaser, syre och sol

En liten förklaring till temperaturskillnaderna kanske skulle vara på sin plats?

Det är känt att syrehalten bidrar till atmosfärens absorberar den inkommande solstrålningen, enligt Christopher Poulsen vid University of Michigan i USA.

När halten är hög och atmosfärtrycket är högt reduceras solstrålarnas påverkan, vilket minskar växthuseffekten och sänker temperaturerna. När syrehalten är låg händer det motsatt - atmosfärstrycket minskar , solstrålningen når sin fulla kraft och temperaturerna höjs.

 

*Syrehalten har varierat mellan 10 och 35 procent under de senaste 500 årmiljonerna i jordens historia.

Kontakt