Kvarnhelgen 2016

17.11.2015 15:04

Nu har jag börjat förberedelserna för kommande års Mills On the Air.

En inventering av kvarnar i Sverige med både fungerande, nedlagda kvarnar samt kvarnar i ruiner finns med i listan. wikipedia har jag använt som underlag för att leta reda på olika kvarnar, men listan är annu inte komplett.

AB Upsala Valskvarn, i folkmun "Valskvarn", var ett kvarnkomplex som låg i stadsdelen Kvarngärdet i kvarteret Njord vid Vaksala torg längs Väderkvarnsgatan i Uppsala. 

 

Aner kvarn är en vattenkvarn med underfallshjul i byn Aner i Boge socken på Gotland.

 

Bocksboda (tidigare även Boxboda) är en by i Örebro kommun. Den ligger nordväst om Närkes Kil och Klockhammar, nära gränsen mellan Närke och Värmland.

 

Bräcke Mölla är en väderkvarn belägen nära Lerhamn och Krapperup i Höganäs kommun i nordvästra Skåne. Möllan är en så kallad Holländare. På en sådan mölla kan hela toppkupolen vridas för att vingarna ska stå rakt mot vinden.

 

Brunnsbacka sågkvarn är en underfallskvarn vid Krokån i Södra Unnaryds socken, Hylte kommun.

 

Eldkvarn kallades en ångdriven kvarn i Stockholm som skadades vid en brand torsdagen den 31 oktober 1878. Kvartersnamnet Eldkvarn påminner fortfarande idag om denna kvarn. På platsen ligger idag Stockholms stadshus.

 

Ersta kvarn var en vattenkvarn vid Erstavikens norra strand i nuvarande Nacka kommun. Kvarnen tillhörde godset Erstavik och var på sin tid en av Stockholms skärgårdens största.

 

Flackarps mölla är en väderkvarn i Staffanstorps kommun.

 

Frebaco Kvarn Aktiebolag är ett svenskt kvarnföretag startat 1981. Företaget har sitt säte i Lidköping och framställer framför allt havregryn, flingor, müsli och couscous. De flesta råvarorna kommer från kvarnen på Västgötaslätten. En av deras mest kända produkter är en fruktmüsli med 33% frukt.

 

Granuddens kvarn är en skvaltkvarn i Jokkmokks kommun..

 

Grindviks kvarn är en kvarnbyggnad vid Grindviken av Likstammen i Frustuna socken, Gnesta kommun, där vattnet från 1873 leddes via en 150 meter lång kanal från Sticksjön.

 

Halvands kvarn är en hättekvarn i sten vid Halvands i Garde socken på Gotland.

 

Havrekvarnen (även Havregrynskvarnen) är en kvarnbyggnad på Kvarnholmen vid Saltsjön i Nacka kommun.

 

Huttla kvarn är en kvarn och sågverk som ligger i Afsån i Naums socken utanför Vara. Namnet kommer från att vattenflödet tidvis var ojämnt och då sade man förr att det huttlade.

 

J.G.S. Kvarn AB var ett kvarnföretag i Norrköping, grundat 1844.

1913 ombildades företaget till aktiebolag, med tillverkning av mjöl och gryn.1952-1957 var företaget dotterbolag till J G Swartz AB, innan det 1957 såldes till AB Kvarnintressenter i Malmö.

 

Juvelkvarnen eller kvarnen Tre Lejon var en spannmålskvarn vid Norra Älvstranden på Hisingen i Göteborg, belägen på berget bakom Eriksbergsvarvet på egendomen Sannegården. Kvarnen lades ned 2001 och byggdes under 2009 om till bostäder samtidigt som ett nytt höghus byggdes.

 

Järle kvarn är en vattenkvarn belägen vid Kvarnforsen Järleån, vid Järle, nedströms Norasjön i Nora kommun.

 

Kalmar ångkvarn grundades 1847.

 

Kronetorps mölla är Skånes största mölla från 1841. Möllan är en holländare, det vill säga byggd på fast sockel med en rörlig hätta som kan justeras efter vindriktningen.

Sedan 1976 ägs möllan av Burlövs kommun medan Burlövs mölleförening står för skötseln.

 

Klockhammar är en småort i Kils socken i Örebro kommun belägen vid Kilsbergens rand ett par mil nordväst om Örebro.

 

Kronokvarnen är en vattenkvarn och byggnadsminne i Lyckeby, Karlskrona kommun, som tar sin kraft från Lyckebyån.

 

Kvarna är ett kulturreservat beläget väster om tätorten Dala-Floda i Gagnefs kommun i Dalarna.

 

Kvarnen Tre Kronor, tidigare kvarnindustri på Kvarnholmen i Nacka kommun, (Stockholms län).

 

Kvarnar på Gotland omtalas första gången 1499, då vattenkvarnen Kärne i Burs socken såldes till Burs kyrka. Troligen har dock kvarnar funnit på ön tidigare.

 

Några väderkvarnar omtalas inte i dokumenten, men gården Möllbos i Halla socken tillhörde som under medeltiden Roma kloster antyder att där legat en mölla eller kvarn. Något vattenkvarnsläge finns inte i anslutning till gården. Vattenkvarnen vid Kopparsvik är känd åtminstone sedan början av 1500-talet.

I samband med skattläggningen 1653 då kvarnarna på Gotland första gången förtecknas fanns då 99 vattenkvarnar och 35 väderkvarnar på ön. 1697 års kvarnkommission registrerade 161 vattenkvarnar och 64 väderkvarnar på ön. Vattenkvarnarna var mestadels små. Endast sex kvarnar, Överstekvarn i Lummelunda socken, Ars kvarn i Fleringe socken, Furbjärs kvarn i Tingstäde socken och de tre kvarnarna vid Kopparsvik, hade tillräckligt med vatten för att kunna drivas året om. De mindre kvarnarna torde till stor del ha varit skvaltkvarnar. På Gotland blev dock tidigt en mycket stor andel av kvarnarna varit överfallskvarnar, även de små. Theodor Erlandsson skriver i Gotländska kulturbilder (1947) att skaltkvarnar tidigare funnit här och var på ön "...men någon sådan finns inte längre på hela Gotland och har med säkerhet inte funnits på bortåt 200 år".

Väderkvarnarna, som främst låg på södra Gotland där det saknades bra kvarnströmmar och på Fårö var genomgående stubbkvarnar. Mot slutet av 1700-talet började dock hättekvarnar att uppföras, ofta med ett kvarnhus i sten. Någon källmaterial för öns samlade kvarnbestånd under 1700-talet. Från 1781 finns dock en kvarninventering för södra Gotland, som visar att här då fanns 126 väderkvarnar och 116 vattenkvarnar. Skillnaden mot 1697 innebär en liten uppgång i antalet vattenkvarnar och en betydligt större av antalet väderkvarnar, totalt en fördubbling av kvarnbeståndet. Troligen har situationen varit snarlik även på norra halvan av ön.

En ny kvarskattläggning genomfördes 1807. Då fanns 228 vattenkvarnar och 329 väderkvarnar på Gotland. 1824 medgav myndighetern skattefrihet för vissa husbehovskvarnar och 1835 släppets synestvånget för kvarnarna helt, och kvarnar kunde byggas och rivas helt utan att redovisas för myndigheterna. Möjligen kan kvarnbyggandet då ha ökat, men kom snart nog att minska. Omkring 1850 kom utdikningen av Gotlands sjöar och myrar igång vilket gjorde många vattenkvarnsplatser obrukbara. På 1850-talet började man anlägga de första ångkvarnarna på ön, 1860 fanns här sju ångkvarnar, och de fortsatte att öka. Samtidigt började man att bygga allt större väderkvarnar, holländare med tvärställt vindhjul för automatisk inställning av vindriktningen och vingar försedda med reglerbara träribbor för att kunna reglera vindfånget utan behöva stanna kvarnen. Bland de mera kända av dessa var Bingers kvarn uppförd 1854 och Högan uppförd 1869, båda i Visby. På Sudret fortsatte man dock att uppföra nya stubbkvarnar fram till slutet av 1800-talet.

De fyra väderkvarnarna Högan, Lågan, Kärringen och Plågan har från slutet av 1800-talet och fram till slutet av 1900-talet varit karaktäristiska för Visbyvyn från söder. Högan, som senare byggdes om till diskotek förstördes dock av en brand lucianatten 1974. Idag finns endast Lågan, Kärringen och Plågan kvar.

 

Saltsjökvarn är en numera nedlagd kvarnindustri vid Danviken, Nacka kommun.Tullmjölkvarnen, oftast kallad Kvarnen, är en gammal nedlagd tullkvarn belägen vid Söderhamnsån i Söderhamn.

 

Massmanska kvarnen, även kallad Övre kvarnen, är en kvarnanläggning belägen vid vattenfallet i centrala Ronneby och ingår i stadsdelen Bergslagen.

 

Mela Kvarn är en kvarn belägen vid Emån i Bäckseda. Kvarnen omnämns i handlingar från slutet av 1600-talet. Den nuvarande kvarnen är dock nyare. Mela Kvarn ägs nu av Vetlanda kommun men har tidigare haft många olika ägare.

 

Melltorps kvarn och såg är en vattenkvarn vid Melltorps ström i Hyssna, omnämnd första gången 1725. Sedan 2002, efter ett par års renoveringsarbete, bedrivs kaféverksamhet i kvarnen.

 

Mårten Pehrsons Valsqvarn var en kvarnbyggnad och kvarnrörelse uppförd av grosshandlare Mårten Pehrson (1840-1906) i Kristianstad. Kvarnrörelsen var avsedd att mala mjöl för det större omlandet kring Kristianstad.

 

Sankt Anne kvarn är en medeltida byggnad belägen på en halvö vid Forsfallet i Nyköpingsån i Nyköping.

 

Skabersjö mölla från 1838 är belägen söder om Skabersjö bygata. Med sitt höga läge är den ett riktmärke som ses långt ifrån. Den är en så kallad stubbamölla eller på skånska stabbamölla. Till skillnad från de flesta stubbamöllor är Skabersjö mölla av ansenlig storlek.

 

Slottsmöllan är en väderkvarn som ligger på resterna av bastion Stenbocken, sydväst om slottet Malmöhus i Malmö.

 

Snavlunda är en by belägen vid Svartån i Ånsta socken, Örebro kommun.

 

Sophiamöllan eller Vikens kvarn är en holländsk väderkvarn i samhället Viken i Höganäs kommun.

 

Stora Broby väderkvarn, uppfördes 1897 i Västra Tollstads socken, Ödeshögs kommun, Östergötland.

 

Strängnäs väderkvarn ligger på Kvarnkullen i centrala Strängnäs, nordväst om Strängnäs domkyrka. Kvarnen uppfördes 1855, och är av holländartyp.

 

Sunnansjö kvarn var en vattenkvarn belägen i Sunnansjös gamla hyttområde, Ludvika kommun. 

 

Särdals kvarn är en väderkvarn i Särdal, nära Haverdal i Halmstads kommun.

 

Torshälla kvarn är en tidigare kronokvarn i Torshälla, Eskilstuna kommun, belägen vid Kvarnfallet i Torshällaån.

 

Trosa kvarn är en byggnad och en tidigare vattenkvarn i Trosa.

 

Tuns elkvarn finns i samhället Tun i Lidköpings kommun, Västra Götalands län. 

 

Upsala Ångqvarns AB grundades 1874 av Henrik Wilhelm Söderman den äldre. Kvarnen ligger på samma plats än idag i stadsdelen Kungsängen vid Uppsalas hamn vid Fyrisån.

 

Utanheds kvarn och såg är en vattendriven mjölkvarn med vidbyggd stockcirkelsåg strax öster om tätorten Nås i Vansbro kommun, Dalarna. Anläggningen ligger vid Västerdalälven.

 

Åflo kvarn är belägen vid Nästån i Åflo by i Offerdals socken, Krokoms kommun, Jämtland.

 

Örebro kvarn låg tidigare där Kvarnplatsen ligger idag, omedelbart söder om Örebro slott. Vattenkraften från Svartåns vatten utnyttjades för att driva kvarnstenarna.

 

Överby kvarn ligger i Sollentuna kommun nära gränsen till Upplands Väsby kommun och är en väderkvarn av typen holländare.

 

 

Kontakt