Klimatet har alltid förändrats

19.07.2015 14:19

Föränderligt klimat

För den som inte gillar koldioxid (CO2) har halten förvisso ökat men bara med 400 ppm (0,04 procent) sedan industrialiseringen.

Domedagsprofeterna menar att växthusgaserna är ett hot mot mänsklighetens framtida existens. Utan växthusgaserna skulle jordens medeltemperatur vara -18 istället för +14.
Tidningar visar gärna rykande skorstenar i denna debatt oftast med vit rök. Den röken är till största delen vattenånga som bildas vid förbränningen samt naturligtvis koldioxid. Koldioxiden är en osynlig gas och är nödvändig för fotosyntesen. Denna innebär kortfattat, att gröna växter med energi från solen och av kolet i koldioxiden plus vatten bygger upp organisk substans, som blir föda för allt levande. Om luftens koldioxid ökar, ökar också fotosyntesens effektivitet. Växterna växer snabbare och blir större. Framgångsrika växtodlare vet om detta. Om man i växthuset under dagtid dubblar CO2 -halten från atmosfärens 0,04 % till 0,08 % får man en ökad tillväxt på i runda tal 50 procent.

 

Avslutningsvis har vårt klimat ständigt varierat och kommer alltid att göra det och det finns ingen anledning till att bli hysterisk inför klimatets medellånga förändringar, men en ny istid, som säkerligen drabbar mänskligheten i en framtid, kommer förvisso att innebära en fruktansvärd katastrof. Kanske kan en ökad koldioxidhalt i atmosfären fördröja ankomsten av nästa istid.

Kontakt